Meddelande

SKATTENYHET från SET Revisionsbyrå

 

SET Revisionsbyrå AB:s skatteavdelning vill upplysningsvis ge en kort information kring föreslagna förändringar av de sk 3:12 reglerna i anledning av den lagrådsremiss som presenterades under gårdagen.

Det vi framförallt vill framhålla är att kan vara lämpligt för fåmansföretagare att fundera på om de skall genomföra vad som skattemässigt kallas en intern aktieöverlåtelse* före den 31/12-2005 eller ej

  • Överlåta aktier till ett annat av aktieägaren ägt bolag till ett värde maximalt uppgående till marknadsvärdet på de aktier som skall avyttras.

De viktigaste förslagen till förändring i denna lagrådsremiss är:

  • Att den sk Klyvningsreglen föreslås avskaffas vilket innebär att den del av en kapitalvinst som i dag delas upp i lika delar mellan inkomstslagen tjänst och kapital i fortsättningen på samma sätt som utdelningsinkomster enbart kommer att beskattas i inkomstslaget tjänst upp till en viss nivå. Denna nivå, taket som kommer att tjänstebeskattas föreslås att som idag maximeras till 100 basbelopp.

Detta förslag innebär att sk "kvalificerade aktieägare" i fåmansbolag (aktieägare som själva är eller som har närstående som är verksamma i betydande omfattning i fåmansbolag) som avser att avyttra sina aktier riskerar en skärpt beskattning i det fall försäljningsintäkten understiger ca 8 Mkr jämfört med om transaktionen genomförs efter den 1/1-2006.

  • Att utbetalda löner i företaget ges ökad tyngd vid beräkningen av den inkomst som skall kapitalbeskattas hos ägaren. Denna förändring går i princip ut på att aktieägarna får nyttja 16 procent av löneunderlaget upp till ca 2,6 Mk och sedan 34 procent av det löneunderlag som överstiger ett belopp som överstiger ett belopp som motsvarar 60 gånger inkomstbasbeloppet eller ca 2, 6 milj kr" under förutsättning att den kvalificerade aktieägaren eller till denne närstående person tagit ut minst en ersättning från företaget motsvarande det lägsta av motsvarande ca 260 kkr med tillägg av 5 % av hela löneunderlaget i företaget och i dess dotterbolag och femton inkomstbasbelopp (649 500 kr - 2005)

En förändring är även att samtliga anställdas löner får medräknas dvs även delägarnas.

För ägare av mindre företag föreslås en förenklingsregel som innebär att drygt 60 000 kronor alltid skall kunna tas ut som kapitalbeskattad inkomst.

  • Skattesatsen på den kapitalbeskattade inkomsten föreslå en sänkning från 30 till 20 procent samtidigt som den skattefria delen försvinner, se nedan.
  • Den beräkning av möjlig kapitabeskattad utdelning som sker med stöd av den s.k. klyvningsränta föreslås en höjning från dagens 7 % + statslåneräntan november månads utgång året före beskattningsåret till 9 % + statslåneräntan november månads utgång året före beskattningsåret.

Samtidigt införs en alternativ räntesats på utdelning som sparats. Denna föreslås bli 3 % + statslåneräntan november månads utgång året före beskattningsåret.

  • De s.k. lättnadsreglerna som idag innebär en skattefrihet för en viss del utdelning och kapitalvinst på onoterade andelar avskaffas.
  • I stället sänks skattesatsen till 25 procent på utdelning på onoterade aktier för icke kvalificerade aktieägare.
  • Utöver detta föreslås även regler som kvotering av avdragsrätten för vid reaförlust av onoterade aktier. Särregler föreslås även för förlust vid försäljning av kvalificerade aktier

Dessa regler föreslås träda i kraft den 1 januari 2006 och skall tillämpas för första gången vid 2007-års taxering. Den fråga man dock bör ställa sig är vad som kommer att ske från och med den 1/1 2007 i det fall det blir regeringsskifte vid nästa val.

I det fall det föreligger frågor, funderingar i anledning av ovanstående så står vi till tjänst .

Best regards

Björn MårtenssonTax Lawyer/partnerSET Revisionsbyrå AB

Mäster Samuelsgatan 56 - Box 1317 - 111 83 Stockholm

Telefon 08-796 37 83 -Mobil 070 692 37 83- Fax 08-20 96 96

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.