Meddelande

ALMI-DAGEN 2005 - Ägarskiften ur förvärvssynpunkt

 

Medverkan på ALMI-DAGEN i Stockholm 2005.

Film under temat Företagsförvärv & Ägarskiften kan du se på deras hemsida, www.Stockholm.almi.se och artikel  i utvecklande affärer på hemsidan www.utvecklandeaffarer.se  (text se nedan)

 

Koncentrera er på köpet

Agarskiften-2Företagsmäklaren Sten-Åke Wedberg, berättade ur sitt perspektiv om några vanliga orsaker till misslyckande vid företagsförvärv. Han menade till exempel att säljare och köpare ofta missuppfattar vad de är överens om.

– Därför är det viktigt att anlita rådgivare som kan gå igenom de bitarna. Innan ni sätter bläcket på pappret är det nödvändigt att låta en revisor läsa avtalet. Köparen ska i stället koncentrera sig på varför den vill köpa, sa Sten-Åke Wedberg.

Några viktiga samband; vad tjänar man egentligen pengar på och var är motorn i företaget? Han menade också att det är lätt att felbedöma marknaden/efterfrågan och att det är vanligt att köparen inte gjort en tillräcklig analys av det företag som han/hon är intresserad av. Det är också vanligt med för optimistiska kalkyler och att företagskulturer och management med mera förbises.

– Några viktiga kriterier för att lyckas med ett företagsförvärv är att ha en klar förvärvarstrategi och väg för att hitta rätt. Det är samtidigt viktigt att våga vara långsiktig och att aktivt bearbeta marknaden.